2018. október 4., csütörtök

Virtuális tanulmányi kirándulás 

Helyszín: Tata,ahová vonattal utaznánk le
Dátum: 2018.10.13-14
Szükséges eszközök: élelem,ital, okostelefon, füzet,toll,váltóruha.

A kiránduláshoz kapcsolódó feladatokat középiskolai diákoknak készítettem, amely 2 napot foglal magába.

06.13:
7:00 : Találkozó Kelenföld vasútállomáson
7:28 : Vonatindulás
8:25 : Érkezés Tata vasútállomásra

A vasútállomásról először a szállásra megyünk lepakolni a csomagokat.

1. feladat: Út a szállásra
A Google Earth program útvonal eszközével mérjétek meg, hogy Tata vasútállomásról milyen messze van közúton az Öreg Tó Club Hotel és Ifjúsági Tábor (Fáklya utca). Mivel nincs közvetlen buszjárat, ezért az útvonal érintse az Autóbusz állomást! Az átszállás helyét jelöljétek a  (autóbusz állomás) a helyszínjelző eszközzel!

A szállásról gyalog elindulunk az Öreg-tóhoz, majd séta a várig.


2. feladat: Hasonlítsd össze!
Mérd meg az Öreg-tó kerületét az útvonal eszközzel! Hasonlítsd a hosszát a szállásra vezető útéval!

 3. feladat: Domborzatmodell
Készítsétek el az Öreg-tó nyugati partján emelkedő domb domborzati modelljét. Az útvonal eszközzel húzz egy vonalat a dombon keresztül! Mentsd el az útvonalat domborzatmodell néven, majd az útvonal nevére kattints a jobb egérgombbal és válaszd ki a Domborzati profil megjelenítése lehetőséget!

A várhoz érkezés után megtekintjük az ott található múzeumot.

4. feladat: Kőzethatározás
Határozd meg, hogy milyen kőzetből épült a Tatai Vár! Származhat ez a kőzet a közeli Gerecse hegységből? Ha nem, akkor vajon honnan hozhatták az építőköveket? Ha igen, hogyan szállították ide az építkezésre?

5. feladat: A vizek városa
Tata közismerten a vizek városa. A már korábban használt Domborzati profil funkció segítségével mérd meg, hogy a város két legnagyobb tavának (Öreg-tó, Cseke-tó) vízszintje mennyivel van a tengerszint felett!

A feladatok elvégzése után indulás a szállóra.
10.14
9:00 :  Indulás a pályaudvarra.
9:27 : Vonatindulás
10:27: Várható érkezés Kelenföld vasútállomásra.

Ráhangolódásként a vonatúton odafele a Google Maps nevű programmal ismerkedünk,tanulmányozzuk a funkciókat.

Reflexió: Ennek a kirándulásnak a célja legfőképpen az lenne,hogy a diákok együtt működjenek, hiszen a feladatok nagyrészét csoportban is meg lehet oldani,de akár egyénileg is. Mindemelett a kooperációs és szociális készségeik is fejlődnének. A Google Mapshez nincs szükség internetkapcsolatra,így bárki tudja használni gyakorlatilag. Úgy ismerkednének meg egy új várossal,hogy közben nem turisztikai szemmel vizsgálják meg,hanem természet- és társadalomföldrajzi szemszögből is,ami javítani fogja a kritikai gondolkodásukat és a problémamegoldó képességeiket is. Ezek a feladatok viszont még általános iskolában valószínűleg bonyolultak lennének vagy ha egy jobb képességű,aktív osztályról van szó,akkor is vennék ki a feladatokból néhányat. Úgy gondolom, hogy ilyen fajta kirándulások igazán hasznosak lehetnek a diákok számára, de mindenképpen kikérném a véleményüket a kirándulás előtt. Esetleg csinálnék egy felmérést a kedvenc városukról Magyarországon és akkor oda tervezném meg,hogy még inkább tudják élvezni a kirándulást. Illetve mivel Tata a vizek városa,ezért akár ez a kirándulás még a Víz napja alkalmából is megvalósulhatna. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése